Francúzsko a USA pohrozili Rusku ďalšími sankciami

09.03.2014 Celý región

Paríž 8. marca (TASR) - Francúzsko a USA pohrozili dnes ďalšími sankciami voči Ruskej federácii v prípade, že pri riešení krízy na Ukrajine nedôjde k pokroku.

Informoval o tom dnes v Paríži Elyzejský palác po tom, čo najvyšší francúzsky predstaviteľ telefonicky konzultoval ďalší postup s prezidentom USA Barackom Obamom.

Obe strany konštatovali, že Rusko malo od konca februára stiahnuť svoje jednotky z polostrova Krym a urobiť maximum pre vpustenie členov pozorovateľskej misie medzinárodného spoločenstva.

Kvôli absencii týchto krokov sa rozhodne o ďalších sankciách, ktoré sa citeľne dotknú vzťahov medzi medzinárodným spoločenstvom a Ruskou federáciou, čo nie je v záujme nikoho, konštatuje sa v informácií úradu francúzskeho prezidenta.

Za súčasných "závažných okolností" Hollande a Obama "podčiarkli, že je dôležité, aby Rusko rýchlo akceptovalo návrh na vytvorenie kontaktnej skupiny, ktorá by umožnila začatie dialógu medzi Ukrajinou a Ruskom s cieľom uprednostniť riešenie krízy pokojnou cestou a plne obnoviť suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny".

Vo vyhlásení Elyzejského paláca sa ďalej uvádza, že obaja prezidenti sa zhodli na tom, že na 16. marca vypísané referendum o štatúte Krymského polostrova nemá žiaden právny základ.

Prezidenti zhodne uviedli, že ich krajiny budú pokračovať v podpore nového ukrajinského vedenia a podporia aj prípravu prezidentských volieb, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia 25. mája "pod medzinárodnou kontrolou a pri čo najväčšej transparentnosti".


Sankcie EÚ voči Rusku nevyvolávajú v Nemecku iba pozitívne reakcie

Sankcie Európskej únie voči Rusku v súvislosti s aktuálnym dianím na Ukrajine nevyvolávajú v Nemecku len pozitívne reakcie.

Aj predseda Európskeho parlamentu, kandidát európskych socialistov a sociálnych demokratov na post budúceho predsedu Európskej komisie Martin Schulz sa pre týždenník Wirtschaftswoche vyjadril, že sebavedomého Vladimira Putina nemožno prinútiť sankciami, aby zasadol za rokovací stôl. Podľa politika Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) by Európska únia mala namiesto toho zabezpečiť dialóg konfliktných strán.

Pred hospodárskymi dopadmi sankcií na európsku ekonomiku varoval nemecký eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. V podobnom duchu sa na stránkach týždenníka Focus vyjadril aj šéf zahraničnoobchodnej zložky Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) Volker Treier, ktorý hospodárske sankcie označil za "riskantnú hru," pri ktorej môže aj Nemecko stratiť mnoho.

Riaditeľ Inštitútu nemeckého hospodárstva Michael Hüther pre dnešné vydanie novín Kölner Stadt-Anzeiger uviedol, že sankcie sú zriedkavo presvedčivým prostriedkom riešenia konfliktu. Pripomenul však, že Rusko je najmenej tak odkázané na finančné toky od západných krajín, ako tie na ruský plyn. Sankcie môžu mat preto podľa jeho názoru istý efekt, ale negatívne dôsledky pre obe strany.

Podpredsedníčka Spolkového snemu (Bundestagu) Claudia Rothová, reprezentantka nemeckých zelených, podobne ako druhý muž poslaneckej frakcie Merkelovej CDU či predtým dvaja americkí senátori hovorila o prípadnom preložení MS vo futbale 2018, ktoré by mala usporiadať Ruská federácia. "Ak by Rusko nestiahlo svojich vojakov z Krymu alebo dokonca obsadilo ďalšie oblasti Ukrajiny, potom sa z môjho pohľadu nesmú v Rusku konať žiadne MS, uviedla Rothová pre denník Bild.

Predstaviteľ strany Ľavica Bernd Riexinger to označil pre internetové vydanie Handelsblattu za hlúposť s tým, že niekoľko futbalových stúpencov studenej vojny by chcelo zneužiť krízu na Kryme na vyvolanie protiruských nálad.

Predseda zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen (CDU) sa domnieva, že ak sa Rusko nevráti k princípom mierového spolunažívania, nemôže sa nikto spoliehať na hospodársku stabilitu.

Kerry: Akékoľvek kroky Ruska smerom k anexii Krymu zavrú dvere diplomacii

Americký minister zahraničných vecí John Kerry svojho ruského partnera Sergeja Lavrova upozornil, že akýkoľvek krok Ruska smerom k anexii Krymského polostrova "zavrie dvere diplomacii". Okrem toho na Rusko naliehal, aby voči Ukrajine prejavilo "maximálnu zdržanlivosť". Informoval o tom dnes nemenovaný zdroj na MZV USA.

"(Kerry) dal jasne najavo, že pokračujúca vojenská eskalácia a provokácie na Kryme alebo kdekoľvek inde na Ukrajine, spolu s krokmi (smerujúcimi) k anexii Krymu k Rusku, by mohli uzavrieť akýkoľvek priestor na diplomaciu," uviedol podľa agentúry Reuters americký diplomatický zdroj, podľa ktorého Kerry Rusko vyzval na maximálnu zdržanlivosť.

Ruská agentúra RIA Novosti dnes informovala, že obaja ministri v telefonickom rozhovore posúdili situáciu na Ukrajine a na Kryme, pričom sa dohodli, že aj naďalej budú pokračovať v intenzívnych kontaktoch s cieľom spoločne urovnať ukrajinskú krízu.

Podľa agentúry ITAR-TASS Lavrov v telefonáte varoval Spojené štáty pred nepremyslenými krokmi a upozornil, že "by sa im mohli vrátiť ako bumerang". Ako sa uvádza vo vyhlásení ruského MZV, Lavrov varoval pred krokmi, ktoré by mohli poškodiť rusko-americké vzťahy, pričom zdôraznil najmä riziko, že sankcie uvalené USA na Rusko, budú mať dopad na samotné Spojené štáty.

Telefonický rozhovor ministrov sa uskutočnil z iniciatívy americkej strany, podotkla agentúra ITAR-TASS.
 

Vyberte región